Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Χιλιάδες Διορισμοί στην εκπαίδευση για το 2017! #not


Τι ακούσαμε;

Με τη νέα χρονιά, ακούσαμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού παιδείας Γαβρόγλου, για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μέσω γραπτών εξετάσεων ΑΣΕΠ. To κακόγουστο αυτό «εκπαιδευτικό δράμα» παίζεται ξανά και ξανά κάθε φορά που αναλαμβάνει ένας νέος υπουργός παιδείας. Μια (ακόμη) προσπάθεια της κυβέρνησης να «(ξανα)ζωντανέψει» τις προσδοκίες των αναπληρωτών και νέων αποφοίτων, με δηλώσεις το ίδιο αόριστες και αίολες κάθε φορά, που δεν αναφέρουν ούτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε ακριβή αριθμό προσλήψεων. Το μόνο ξεκάθαρο που επανέρχεται κάθε φορά είναι ο χρεωκοπημένος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Ας προβληματιστούμε…

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;

Το υπουργείο Παιδείας και οι προηγούμενοι διαχειριστές του (Α. Διαμαντοπούλου, Κ. Αρβανιτόπουλος, Α. Λοβέρδος, Ν. Φίλης) έχουν επιχειρήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργούσε η πολιτική των μηδενικών διορισμών με διάφορα αντιλαϊκά-αντιεκπαιδευτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης. Όλοι ανεξαιρέτως σε αγαστή σύμπλευση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Βασική πτυχή ήταν η μείωση του «αναγκαίου» προσωπικού που επετεύχθη με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, την αύξηση αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, τη μείωση του σχολικού ωραρίου. Ταυτόχρονα, με μοχλό την αξιολόγηση, επιδιώχτηκε ο «εξορθολογισμός» του προσωπικού, η απομάκρυνση των «ακατάλληλων», με στόχο την ουσιαστική κατάργηση των μόνιμων θέσεων στην εκπαίδευση και τη θεσμοθέτηση – για όλους τους εκπαιδευτικούς – του μοντέλου των ελαστικών σχέσεων (μέσα από την επέκταση των αναπληρωτών καθηγητών έναντι της αποψίλωσης των μόνιμων).

Τι διαφορετικό θα γίνει τώρα;

Ο νέος υπουργός παιδείας, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του, με τις δηλώσεις του θέλει να δείξει στην κοινωνία ότι «κάνει ότι μπορεί» για το πρόβλημα των κενών στα σχολεία, αλλά οι «κακοί» θεσμοί δεν τον αφήνουν. Προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες και να προλάβει τις αντιδράσεις των αναπληρωτών και αδιορίστων. Με τις φρούδες δηλώσεις περί διορισμών και την πολιτική εντυπωσιασμού του εκπαιδευτικού κόσμου, θέλει να περάσει στα ψιλά γράμματα, την αλλαγή του συστήματος διορισμών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει και προσπαθεί εδώ και χρόνια (βλ. περσινό σχέδιο νόμου του Φίλη). Αυτό σημαίνει ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να διαμορφώσουν μέσα από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα ισχύσει ολοκληρωτικά και για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο σχολείο. Η αλλαγή του συστήματος πρόσληψης σχετίζεται με την ολοκληρωτική κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για του νέους εκπαιδευτικούς και την αντικατάστασή της από ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυτές των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μέσα από μια σκληρή αξιολογική διαδικασία εξεταστικών φίλτρων και προσοντολόγιου, που θα στρέψει την προσοχή στο ποιος αξίζει περισσότερο από κάποιον άλλο να προσληφθεί, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια δεξαμενή εκπαιδευτικών, που θα προσλαμβάνονται με κονδύλια του ΕΣΠΑ ή κοινωφελή 8μηνα των δήμων. Ο νέος εκπαιδευτικός ωφελούμενος (και όχι πια εργαζόμενος) θα βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από τους υπάρχοντες αναπληρωτές. Η υποχρεωτική εναλλαγή εργασίας-ανεργίας (όπως αυτή τη στιγμή ισχύει με όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα) καταργεί ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα επαναπρόσληψης την επόμενη χρονιά. Συνεπώς, όλοι οι αδιόριστοι, θα ανακυκλώνονται κάθε δύο ή τρία χρόνια ως αναπληρωτές - καλύπτοντας τα αναγκαία κενά.
 
Τι απαντάμε σε αυτό;

Δεν πέφτουμε στην παγίδα του εντυπωσιασμού, του ανταγωνισμού, της ανθρωποφαγίας! Απαντάμε με συλλογικό αγώνα, στη διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους. Δε συμβιβαζόμαστε με καμία ελαστική μορφή εργασίας και κανένα ψίχουλο για μισθό, ούτε με ψήγματα μόρφωσης για τους μαθητές μας, όπως επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ! Ως σύλλογος αδιορίστων καλούμε όλους τους νέους απόφοιτους, τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές να μην πέσουν στη λογική που μας οδηγεί Κυβέρνηση και Υπουργείο, αυτή του κατακερματισμού, της αναμονής, της συνεχόμενης επανακατάρτισης, αλλά να αγκαλιάσουν τις συνελεύσεις και τις αγωνιστικές μας δράσεις!

Καιρός να βάλουμε μπρος και να παλέψουμε για ένα σχολείο μα και ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων μας.

Διεκδικούμε:

· Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευση.

· Μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες, εξασφάλιση σύνταξης, όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

· Κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ- κατάργηση του ν.3848, του προσοντολογίου και της αξιολόγησης. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα που να απορρέουν από το πτυχίο. Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας.

 Καλούμε:

· Διδασκαλικούς συλλόγους και ΕΛΜΕ να κυρήξουν απεργία και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

· Εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές/τριες, νέους/ες απόφοιτους/ες και φοιτητές/τριες:

  • Σε συντονισμό για κοινή αγωνιστική δράση.
  • Να συμμετέχουν στην εκδήλωση του συλλόγου για τις αλλαγές στα εργασιακά των αναπληρωτών και νέων αποφοίτων 19/2.
  • Να συμμετέχουν στη Νέα συνέλευση του συλλόγου την Κυριακή 4/3.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου